Je bent op zoek naar een nieuwe woning. En je denkt na of je een aankoopmakelaar moet inschakelen. Dan helpen we om een goede keuze te maken.

Om deze vraag te beantwoorden gaat het eigenlijk om 2 aspecten: wat kost een aankoopmakelaar en wat levert die op.

Wat kost een aankoopmakelaar?

De tarieven verschillen flink per regio en wat je exact geleverd krijgt.

Maar laten we eens uitgaan van een woning van 500.000 euro en de aankoopmakelaar vraagt daar 5.000,- courtage voor. Nogmaals dit is voor het rekensommetje.

Wat levert een aankoopmakelaar op?

Laten we eerst benoemen wat de aankoopmakelaar in het algemeen doet:

  1. Mee helpen om je woonwensen goed in beeld te krijgen en tevens beoordelen in hoeverre dat past bij jullie budget
  2. De aankoopmakelaar heeft natuurlijk veel kennis van de regio en weet welke buurten interessant en passend zijn. Als je uit de buurt komt weet je dat zelf ook vaak al, maar de goede aankoopmakelaar heeft veelal meer achtergrond informatie over de regio en de buurten.
  3. Steeds meer aankoopmakelaars maken gebruik van het online aankoopsysteem Copaan. Grote pluspunten zijn de optimale communicatie tussen jou als woningzoeker en de aankoopmakelaar, maar ook dat onnodige bezichtigingen worden voorkomen.
  4. Als je een woning hebt gevonden dan gaat de makelaar mee naar de bezichtiging. De makelaar kijkt enerzijds zakelijker (dus zonder emotie) naar een pand en anderzijds ook meer bouwkundig naar een pand.
  5. Doordat de makelaar meegaat naar de bezichtiging kan hij/zij ook een optimale aankoopstrategie en prijs bepalen en zo onder de beste condities jullie nieuwe woning aankopen. Kortom een goede aankoopmakelaar neemt je werk en zorgen uit handen.
  6. Het werk van de aankoopmakelaar is vervolgens het in overleg plannen van een bouwkundige keuring in om er zeker van te zijn dat de woning geen verborgen gebreken heeft. En zorgen voor een juiste koopakte en dat de overdracht bij de notaris geregeld wordt.
  7. Voorafgaand aan de overdracht gaan de aankoopmakelaar mee naar het huis voor de inspectie van de woning. Om aansluitend aanwezig te zijn bij de notaris voor een soepele overdacht van de woning.

Hoe herken je een goede aankoopmakelaar?

Belangrijk is dat je een klik of goed gevoel hebt met een aankoopmakelaar. Dat hij/zij begrijpt wat je wensen en mogelijkheden zijn en dat hij/zij meedenkt.

Natuurlijk bekijk je de referenties van de betreffende makelaar en kies je voor een makelaar die is aangesloten bij een branche-verlening zoals de bijvoorbeeld de NVM. Deze verenigingen hebben een geschillencommissie zodat je bij een conflict met de makelaar daar terecht kan. Betrouwbaarheid en kwaliteit zijn cruciaal voor 1 van de belangrijkste beslissingen in jouw leven.

Werkt de makelaar met moderne middelen zoals WhatsApp en Copaan? Kortom is het een efficiënte makelaar. Kent hij de regio en buurten. En wat is de bereikbaarheid in de avonduren en het weekend?

Doe het zelf of een specialist?

In feite is de vraag bij de aankoop van een woning: schakel je een specialist in of ga je het zelf doen?

De specialist heeft veel kennis en ervaring en ja daar moet je voor betalen.

In een krappe huizenmarkt moet je slim en vooral snel kunnen handelen. Een aankoopmakelaar vergroot jouw kans op succes, helpt je bij het vinden van jouw ideale huis, de bezichtigingen en het doen van het juiste bod.

Ook dit artikel van de consumentenbond geeft interessante informatie over de vraag waarom je een aankoopmakelaar nodig hebt.

Zo is te lezen op deze website van de Consumentenbond: https://www.consumentenbond.nl/huis-kopen/aankoopmakelaar-nodig

Wist je dit al over de aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar (en zijn kantoor) mag niet betrokken zijn bij de verkoop van dezelfde woning. Dus een woning die in de verkoop staat bij een makelaar A kan je dus niet kopen met behulp van makelaar A.

De aankoopmakelaar moet bouwkundige kennis moet hebben maar is geen bouwkundig ingenieur.

De taxatie van de aangekochte woning mag de aankoopmakelaar niet uitvoeren.

Veelal bemoeit de aankoopmakelaar zich niet met het verstrekken van de hypotheek.

Waar vind ik een Copaan aankoopmakelaar?

Als je met een aankoopmakelaar aan de slag gaat dan wil je een makelaar die Copaan gebruikt. Want dan weet je dat je optimaal met de makelaar communiceert, dat je effectief en efficiënt samenwerkt en dat jouw bezichtigingen niet nutteloos zijn.

Het vinden van een Copaan aankoopmakelaar is heel makkelijk: ga naar deze webpagina op onze website, kies je regio en dan zie je de makelaars die het slimme aankoopsysteem Copaan gebruiken.